Jdi na obsah Jdi na menu
 


počátky krasobruslení Strakonice

13. 3. 2011

Kroužek krasobruslení Strakonice vznikl v roce 2009, jako iniciativa hokejového trenéra a tatínka dvou holčiček, který chtěl dopřát potěšení z pohybu na ledě nejen hokejové mládeži, ale i něžněji laděným holčičkám. Zkušenosti z prvního roku trénování ukázaly, že ovšem i krasobruslení je obrovská dřina, která hodně bolí - dokonce mnohdy i více než "drsný" hokej s výstrojí a chrániči.  V prvním roce dívčí sestavu doplňoval jeden mladý muž. Trénovalo se 2x týdně na ledě a jednou v tělocvičně. Letní příprava byla 2x týdně tělocvična (popř. se trénovalo i venku). V roce 2010 došlo k mírné obměně našeho týmu - odešel mladý muž a některá děvčata, nábor pak náš počet doplnil na cca 23 dítek. Změnil se i počet tréninkových hodin - trénuje se  3 x na ledě a jednou v tělocvičně. V prvním roce trénování byly na ledu přítomny vždy dvě trenérky. Od roku 2010 bylo nutno už děti z výkonnostních a věkových důvodů rozdělit do třech skupin a tak na dva tréninky dojíždí trenérky tři a na jeden trénink jsou smíšené skupiny, které vedou trenérky dvě. Trenérsky je vedení krasobruslařského kroužku zajišťováno trenérkami z Českých Budějovic, technické a organizační záležitosti pak obětavě zajišťuje tatínek jedné z holčiček.  Ochraná křídla nad krasobruslaři drží HC Strakonice, jehož je kroužek krasobruslení součástí. K pozitivní změně došlo také v suché přípravě - na zimním stadionu byla vybudována tělocvična a tak děti nemusejí  na suchou přípravu přecházet do jiných budov. Současně se podařilo také zajistit malou šatničku pro krasobruslaře. Podmínky jsou tedy téměř ideální, pokroky, které děti za rok trénování udělaly jsou opravdu obrovské a tak nezbývá jen doufat, že vše bude nadále zdárně probíhat a že se případně i dočkáme krasobruslařských úspěchů na oficiálních soutěžích.

Krasobruslařská sezona 2010/2011 přinesla pro nás mnoho nového. Došlo k zásadní změně našeho statutu - kroužek krasobruslení byl zaregistrován na ČKS jako HC Strakonice a tak se můžeme účastnit i oficiálních soutěží. Získali jsme také první soutěžní zkušenosti a mnohá pěkná umístění.  V závěru sezóny se nám podařilo uspořádat bruslařské vystoupení, které se setkalo s velkým ohlasem a tak už se těšíme na další sezonu. Do letní přípravy vstupujeme ve složení 21 dívek a jeden mladý muž.

Bruslařskou sezonu 2011/2012 jsme zahájili hned několika soustředěními. Většina se účastnila soustředění v Rokycanech, někteří byli v Humpolci a všichni se pak společně sešli na soustředění ve Strakonicích, které se konalo poslední srpnový týden. Na každý den byla připravena porce 3 hodin ledu a jedné suché přípravy. Na tuto sezonu máme v trénování novinku - pro určenou skupinu dětí je zařazen ranní trénink, takže na ledě je nás možné spatřit už v šest hodin ráno.  Mimo tuto hodinu trénujeme 3x týdně na ledě a 2x v tělocvičně.

Sezona 2011/2012 znamenala pro krasobruslení ve Strakonicích rozvoj. Náš klub se rozrostl o pár nových členů, podařilo se zorganizovat dva závody, vystoupení na ledě pro školy a školky.  Děti celou sezonu poctivě trénovaly, odměnou jim byla účast na závodech a mnohdy i velmi pěkná umístění a také společný výlet, který jim paní trenérky závěrem sezony přichystaly.

Letní příprava na sezonu 2012/2013 probíhala tradičně soustředěním v Rokycanech, někteří v Uherském Hradišti a společně pak všichni ve Strakonicích. Od srpna už byly vytvořeny podmínky pro trénování i ve Strakonicích a tak první ledy nové sezony už jsme zahájili o prázdninách.  V této sezoně byly přidány další hodiny a tak trénujeme na ledě 5 hodin a dvě hodiny v tělocvičně.

Náš klub se rozrostl o nové členy, kteří trénují 2 x týdně s trenérkou Bárou Píšovou. V prosinci 2012 jsme společně uspořádali krasobruslařské vystoupení. Téma pro tento rok bylo zvoleno "Madagaskar". Dovoluji si říci, že to byla šťastná volba a tak se na ledě prohánělo mnoho různých zvířátek a toto téma dovolilo zařadit i vystoupení začínajících členů našeho klubu. Vystopení se konalo hned 3 x a navštívilo ho celkem 1400 lidí.

O Vánocích 2012 jsme pořádali již čtvrtý ročník Vánočního mezioddílového závodu, který jsme si opět užili. Pro děti bylo vytvořeno zázemí v kabině, připravené občerstvení a tak již tradičně se stal tento závod pro nás milým zpestřením konce roku.

I sezona 2012/2013 znamenal pro náš klub změny a to zejména v našich řadách. Někteří členové náš klub opustili, jiní naopak rozšířili naše řady v náboru. Ke změnám došlo i v trenérských postech. Povedlo se nám uspořádat exhibiční vystoupení pro školy a školky i veřejnost, které shlédlo 1400 diváků a setkalo se s velkým ohlasem. Při letní přípravě jsme opět nezaháleli, tréninky na suchu jsme pak o prázdninách doplnili soustředěním v Příbrami, Rokycanech a také minisoustředěním v Českých Budějovicích.
 
V sezoně 2013/2014 jsme navázali na předchozí sezonu. Opět došlo k drobné obměně našeho kádru. Na podzim jsme se zúčastnili charitativního vystoupení v Sušici, prosinec jsme si zpestřili přípravou exhibičního vystoupení na motivy animovaných pohádek. V tomto roce jsme přivítali na zimním stadionu téměř 1500 diváků a s vystoupením jsme zavítali také do Vimperka. Vánoční svátky jsme si tradičně zpestřili mezioddílovým závodem, který jsme pořádali již po páté.